Sierlijsten

Sierlijsten

Sierlijsten, ook wel sierprofielen genoemd, worden al eeuwen gebruikt om huizen te versieren en een fraai aangezicht te geven. Enkele honderden jaren geleden behoorde het tot de constructie van een huis of gebouw. Vandaag de dag is dit niet meer nodig, maar wordt het puur ter decoratie gebruikt. Zo wordt wel eens gezegd dat sierlijsten een sieraad zijn voor een huis. Deze karakteristieke elementen voor op een plafond of muur kunnen ook bij u thuis geplaatst worden! Zo kunt u voor een mooie afwerking van uw huis sierlijsten laten plaatsen op muren en/of plafonds. Er zijn verschillende typen sierlijsten waarmee u uw huis kunt verfraaien.

Soorten sierlijsten

Een sierlijst is er in alle soorten en maten. U kunt ze op uw plafond laten plaatsen of juist in het midden van uw wand. Een combinatie van een sierlijst met een plint geeft een zeer chique uitstraling. Sierlijsten worden meestal aangebracht op glad pleisterwerk.

Plafondlijsten

Plafondlijsten zijn een van de meest voorkomende lijsten die tegenwoordig geplaatst worden. Het plaatsen van dit lijstwerk kost tijd en is een nauwkeurig werkje. De ondergronden worden eerst vlak en glad gemaakt zodat de plafondlijsten of perklijsten gemakkelijk gesteld en geplakt kunnen worden en niet breken.

Ornamenten plafond

Ornamenten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een ornament wordt veelal op het plafond geplaatst met een speciale lijm mortel (gips). Ook hier geld dat de ondergrond zeer vlak moet wezen wil je deze werkzaamheden goed kunnen uitvoeren. Je moet er toch niet aan denken dat zo een ornament in een keer op je eettafel ligt! Daarom controleren wij de ondergronden van te voren of ze draagkrachtig genoeg zijn.

Lambrisering

Dit type sierlijst is vaak terug te vinden in gebouwen waar veel bedrijvigheid is en er een voor een extra stevige muurafwerking is gekozen om de muur te beschermen. De lambrisering wordt bovenop deze muurafwerking geplaatst en loopt horizontaal over (vaak) het midden van de muur.

Perklijsten

Deze sierlijsten worden meestal vrijstaand gebruikt, dat wil zeggen dat er kaders mee worden gemaakt op oppervlakten. Ze worden met name op plafonds geplaatst rondom een lichtpunt.

Gordijnkoven

Om uw gordijnroedes te verbergen kan een gordijnkoof worden geplaatst. Dit type sierlijst staat vrijstaand op het plafond.

Kooflijsten

Dit type lijst wordt ook wel kroonlijst genoemd. Een kooflijst wordt tegen het plafond geplaatst en overkoepelt de overgang van de wand naar het plafond. Eventueel kunnen verlichting en gordijnroedes worden verborgen achter de kooflijst.

Diensten

Stukadoor

Neem contact op